$datum='2009-02-25'

Laguna Madre

($skribent='Tobias Rydén', $tid='07:46') {

'Jag lagade chili i söndags. Att laga chili är inte som vanlig matlagning. Det kan närmast liknas vid att baka i en gasugn. Att lägga ner en massa tid på förberedelser utan att veta om det gått vägen förrän det är för sent att styra upp. De första fyra timmarna smakar det rätt illa. Det är starkt, grusigt, vattnigt och återigen starkt. När köttet börjar falla isär kommer smakerna samman och först då går det upptäcka om det blivit en överdos av hetta.

För ungefär två år sedan fastnade jag för första gången för denna institution till maträtt. På 60-talet letade journalisten Francis X Tolbert efter det fulländade receptet. Tidigt i sitt letande kunde han utröna att köttfärs, gul lök, tomater och vita bönor var ingredienser som inte hörde hemma i en chili. För att slutligen hitta sitt recept anordnade Tolbert världens första chili-VM. Den chili som vann kallades för North Texas Red.

Tidigare har jag endast lagat chili efter det vinnande receptet. I söndags var jag dock lite lat och orkade inte leta rätt på alla olika chilisorter. Sedan hade jag heller inte någon tequila hemma. Istället skapade jag min egen chili. Det är ett välbalanserat recept och det borde räcka för en sådär 8 personer.

Laguna Madre
2 kg högrev
1 pkt bacon
6 vitlöksklyftor
3 torkade rökta chipotlefrukter
3 färska jalapeñofrukter
1 dl mjöl
½ dl chilipulver
1 msk ancho style chilipulver
1 msk sambal oelek
2 msk spiskummin
2 msk socker
1 msk oregano
½ msk malen koriander
½ l mörk lager
1 ½ l vatten
1 tärning mörk oxbuljong
1 tärning köttbuljong

Bryt sönder chipotlefrukterna och kärna ur dem. Koka upp 2 dl vatten och ställ åt sidan. Blötlägg chipotlen i 10 minuter. Fiska upp chilin och mosa den. Spara vattnet.

Tärna köttet i 1,5-2 cm stora bitar. Hacka vitlök. Kärna ur och hacka jalapeñofrukterna. Fräs vitlöken gyllenbrun i en stekpanna med lite olja. Lägg vitlöken i en gryta. Fräs köttet i omgångar tillsammans med bacon och lite olja i samma stekpanna. Lägg över kött och bacon i grytan.

Blanda mjöl och chilipulver och strö över grytan. Blanda ordentligt. Häll ner chilin, sambal och övriga kryddor, slå över öl och ½-1 l vatten samt buljongtärningarna. Rör om och koka upp.

Låt grytan koka med lock på låg värme i 4-6 timmar. Rör om då och då, lite oftare mot slutet. Späd med resterande vatten när grytan blir för tjock. Efter 4 timmar kan man hjälpa köttet att falla samman med hjälp av en gaffel.

Smaka av med lite mer socker, spiskummin och oregano.

Ät denna fantastiska sörja med majstortillas, bönor av valfri färg, godtycklig salsa, gräddfil, riven ost och kanske några fler klassiska taco-tillbehör.'

}

2 kommentarer:

Anonym sa...

Surfar fortfarande in då och då för att läsa receptet��

//Rodolfo

johan borgert sa...

Härligt att höra!

Skicka en kommentar